Jan-Kåre Øien - Gjertrudpris 2020

Jan-Kåre Øien - Gjertrudpris 2020

Publisert av Finn Grimsrud den 11.12.20.

Jan-Kåre Øien  har vært en pådriver av foreningens arbeid i nesten alle de 50 årene den har eksistert, og stilt seg i bresjen for diskusjoner og vært talsmann for de verdier kulturminner og den gamle trehusbebyggelsen i Drøbak representerer. Med sin lekne penn har han laget en rekke bilder av de gamle husene, og på en morsom og slagferdig måte brukt bildene i ulike utstillings-sammenhenger for å skape balanse mellom det nye og det gamle.

Han  har i tillegg skrevet en rekke barnebøker om aktuelle temaer som griper inn i et levende lokalsamfunn, og engasjert seg i å bygge opp Norsk lutefiskmuseum, med årlige samlinger for å fremme lutefiskens eksistens, og de kulturminnene det representerer.       

Han er en aktiv lokalentusiast som inviterer til en rekke kurs innenfor kunsten han bedriver, og benyttes ofte i skolesammenheng for å bidra til at barn- og unge får interesse for maling og regning og vise hvilke verdier kultur og kulturminner har for den oppvoksende slekt. Han er dessuten en skattet illustratør i tillegg til å være levende opptatt av å skape et godt lokalsamfunn for store og små i vår kommune, hvor kultur, kulturminner og den gamle trehusbebyggelsen er noen av bærebjelkene.

Til foreningens 50 års jubileum har han samlet inn og skrevet historiene om kunstnerne som levde og virket i Drøbak fra 1875 til 1935. Et omfattende og nitidig arbeid, i en bok som er krydret med forfatterens egne, frodige tegninger.