KiA-støtte gjør at skuter kan seile til evig tid.

KiA-støtte gjør at skuter kan seile til evig tid.

Publisert av Mindor Hesthaug den 11.09.18. Oppdatert 08.03.19.

Egil Brynjulf Bækvold (1927 – 2016) var født inn i en fiskerslekt i Vollen. Han hadde fiskebåten Sjøblomsten som var et kjent syn i Oslofjorden. I alle år som fisker dyrket Egil en hobby. Siden 1950 bygget han vakre skutemodeller og dioramaer med motiver fra hverdagslivet i Vollen. 


Hans første byggeprosjekt ble en fullrigger på 113 cm. Materialene var drivved. Senere ble det mange flere.

 

 

 

Resultatet av mange års hobbyvirksomhet ble skjenket til Asker Museum. Tanken var at dette skulle inngå i et fremtidig Oslofjordmuseum. Slik gikk det ikke, og modellene havnet i andre etasje i Selvik-villaen i Vollen som museet hadde ansvaret for. Etter at kommunen overdro denne villaen til Frivillighet-tjenesten i Vollen, ble Bækvold-samlingen flyttet over i sidebygningen som hadde stått tom i noen år.

 

Asker Museum bestemte seg for å etablere en komplett samling med både båter og diorama-modeller i den lille sidebygningen. Man tok derfor kontakt med Vollen Historielag for å få til et samarbeide. Historielaget hadde ingen midler til overs. Det ble derfor sendt en søknad fra Museets venneforening til KiA.

 

 

Historielaget bidro med tekster og bilder og kom også med en dioramamodell ekstra. Etter at KiA svarte ja på søknaden om et bidrag på 85.000, ble det satt fart på arbeidet.

 

Tanken fra Asker Museum, var at utstillingen skulle være ubetjent. Dioramaene ble derfor bygget inn i egne montere og skipsmodellene ble sikret mot små nysgjerrige fingre.

 

 

Egil Bækvolds Kystkulturhus ble åpnet 6.mai 2018 med godt fremmøte, servering, folkedans og skuespillerfremføring.

 

 

 

Sommeren 2018 har museet stått åpent hver dag uten betjening med godt besøk. Det er ikke registrert skader eller hærverk etter besøk av både barnehager og skoleklasser.